MagicEngine
Forums
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
 Japanese English 

CD Audio Sync issues

 
Post new topic   Reply to topic    MagicEngine Forum Index -> Bug/Problem Reports
View previous topic :: View next topic  
Author Message
audioboy
Visitor
Visitor


Joined: 02 Sep 2002
Posts: 2

PostPosted: Mon Sep 02, 2002 1:57 am    Post subject: CD Audio Sync issues Reply with quote

Hey guys!

I have noticed that all of the CD ROm games end up completely un-synced. Audio comes in a lot earlier then the video/animation cue for it. I am running a fairly decent Laptop (P4, 1ghZ, 256mb RAM, GeForce4 To Go 64MB, 16x CD Rom Drive, Windows XP). So is this an uncurable issue I should just cope with or is there a way to fix the problem? I tried messing with frame delay feature to no success.

All help is greatly appreciated!
Back to top
View user's profile Send private message
Yogi
Visitor
Visitor


Joined: 26 Aug 2002
Posts: 3
Location: SE Asia

PostPosted: Mon Sep 02, 2002 5:23 am    Post subject: Reply with quote

U can try turning auto frame skip on.
Back to top
View user's profile Send private message
Jabberwok
Elder
Elder


Joined: 24 Apr 2002
Posts: 532
Location: Quebec, Canada

PostPosted: Mon Sep 02, 2002 5:56 am    Post subject: Reply with quote

Or even better, make the 'frame delay' section of your PCE.INI look like this :

;
; frame delay
; --
; adjust video frame delay (15000-18000 Ás)
;
; 16393 -> 61 Hz
; 16667 -> 60 Hz [default]
; 16949 -> 59 Hz
;

frame_delay=16711

As 16711 is the exact NTSC timing...

*credit goes to Kaminari for figuring the exact timing Wink *.
_________________
If you translate Pole Position in French with babelfish you get 'Position de Polonais'... I think it's hilarious... from a French point of view.
Back to top
View user's profile Send private message
audioboy
Visitor
Visitor


Joined: 02 Sep 2002
Posts: 2

PostPosted: Tue Sep 03, 2002 6:58 am    Post subject: 16711 Did *Not* Work Reply with quote

Sadly, setting frame delay to 16711 did not change anything. I checked my "Benchmark CD Audio Sync" game "Exile: The Wicked Phenomenon" and the intro went as before: First sound is on cue (saddler swishing his sword), second is a bit off (swoosh of the mage's cane), third sfx preceeds animation even moreso (the firing of the energy bolt form Magician's hand) and the rest of the sound effects preceeding their visual cues more and more. Is there any other possible solution?

Thank you for all your help so far!
Back to top
View user's profile Send private message
Kaminari
Elder
Elder


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 1432
Location: Paris, France

PostPosted: Tue Sep 03, 2002 2:01 pm    Post subject: Reply with quote

Original games or burnt copies?

You can't rely on ISO files to be perfect, as far as cues are concerned. Some distros are well made, but a good bunch of them are just crap.

Most of the original games work synchronously, but some games display the problems you describe. Exile 2 works OK, if I remember correctly.

Read this thread for further infos:

http://www.magicengine.com/forums/viewtopic.php?t=132
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Jabberwok
Elder
Elder


Joined: 24 Apr 2002
Posts: 532
Location: Quebec, Canada

PostPosted: Tue Sep 03, 2002 11:51 pm    Post subject: Reply with quote

Kaminari is right, Exile 2 is fine, I just looked at the intro & it is in synch from beginig to end. If you folow the link up here David puts up an interesting point :
Quote:
Now about the other kinds of CD audio delay... hmm, those are not easy to fix. I think it's because of CD seek time issues, I noticed that sometimes there was 1-2 second of sound that were cut when playing an audio track (the CD drive started to play audio 1-2 second after the beginning of the track), I don't know why that happens but it's perhaps because of some inertia of the CD drive...


That speaks for itself in my opinion as Exile 2 works flawlessly for me.
_________________
If you translate Pole Position in French with babelfish you get 'Position de Polonais'... I think it's hilarious... from a French point of view.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    MagicEngine Forum Index -> Bug/Problem Reports All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group