MagicEngine
Forums
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
 Japanese English 

Failed to initialize the PSG emulation error on windows 7

 
Post new topic   Reply to topic    MagicEngine Forum Index -> Bug/Problem Reports
View previous topic :: View next topic  
Author Message
captaincapacitor
Visitor
Visitor


Joined: 26 Dec 2013
Posts: 3
Location: canada

PostPosted: Thu Dec 26, 2013 4:21 pm    Post subject: Failed to initialize the PSG emulation error on windows 7 Reply with quote

I get this message every time i try to run PCE from dos prompt or from windows.

using windows 7, 64 bit.

Error: Failed to initialize the PSG emulation.

I downloaded the latest version 1.1.3 (demo) from the website.

tried with compatibility mode on or off, same error

is there any way to get this to run?
Back to top
View user's profile Send private message
captaincapacitor
Visitor
Visitor


Joined: 26 Dec 2013
Posts: 3
Location: canada

PostPosted: Thu Dec 26, 2013 5:15 pm    Post subject: here's the log.txt file if it helps Reply with quote

[path]screenshots="screenshots"
[path]saved_games="states"
[path]cheats="cheats"
[video]screen_width=
[video]screen_height=
[video]screen_depth=
[video]windowed=
[setup]show=
[video]driver=
[gamepad]config=
[keyboard]config=
[misc]language=

[VIDEO INIT]
driver... DirectX
found 1 video adapter(s)
- adapter 1 has 2 device(s) and 24 video mode(s)
select adapter... 1
select device... 1
build video mode list... 24 modes
device: v0.0.0 (HAL)

[INPUT INIT]
opening direct input DLL... OK
init direct input... OK
scanning gamepad device(s)...
- no gamepad

[SOUND INIT]
scanning sound card... found 1 sound card(s)
checking sound card mixer ("Realtek High Definition Audio" v6.1)... OK
+SPEAKERS: vol = 0 [00000000/0000FFFF]
-MICROPHONE [ 0] vol = 0 [00000000/0000FFFF]
-WAVEOUT [ 1]
+WAVEIN: vol = 0 [00000000/0000FFFF]
opening direct sound DLL... OK
init direct sound... OK
set cooperative level... OK
create primary buffer... OK
setup primary buffer: freq=44100 channels=2 bits=16... OK
create thread... OK

[CD-ROM INIT]
scanning drives...
+ drive D: MATSHITA DVD-RAM UJ8C7 (port=0, unit=1) [CDROM]
opening ASPI DLL... could not open the DLL!
found 1 CD-ROM drive(s)

[CDDA INIT]
creating thread... OK

[CD SCAN INIT]
creating thread... OK
scanning...
- drive D: not ready, no change

[GAMEPAD INIT]
auto calibration: -500 500

[LOAD CONFIG]

[BACKUP RAM INIT]
loading backup RAM database index file : "C:pce2backup.idx"... file not found!


[PSG INIT]
allocating sound buffers(6)... OK

[ERROR]
Failed to initialize the PSG emulation.
Back to top
View user's profile Send private message
captaincapacitor
Visitor
Visitor


Joined: 26 Dec 2013
Posts: 3
Location: canada

PostPosted: Thu Dec 26, 2013 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

Ok I figured it out.

Turned out it was the sound driver (realtek)

This is a sony vaio laptop
and there's actually an audio drive registry patch you need to install.
(who knew?)

anyhow it works, even with the standard demo download from the website.

so anyone else that gets this weird error check it out
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    MagicEngine Forum Index -> Bug/Problem Reports All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group